Premies voor glas vervangen

De Vlaamse overheid kent al jaren energiepremies toe aan gezinnen die in hun huis energiezuinige ingrepen doen. In uw woning kan veel warmte verloren gaan via de ramen. Door enkele beglazing of gewoon dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas, kunt u heel wat energie besparen. U kunt alleen het glas zelf vervangen, maar soms is het beter om ook het schrijnwerk en dus het volledige raam te vervangen. U kunt de terugverdientijd van een investering in hoogrendementsbeglazing berekenen via de energiewinstcalculator.

Energie premies voor beglazing

Investeert u in hoogrendementsbeglazing in een bestaande woning of appartement (aangesloten op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006)? Dan kunt u in aanmerking komen voor deze premies van uw netbeheerder. De Vlaamse netbeheerders (Eandis en Infrax, nu samen onder Fluvius) worden door de Vlaamse overheid verplicht om bij hun afnemers energiebesparing te stimuleren. Iedere netbeheerder ondersteunt dezelfde acties. De premies van de netbeheerders voor woongebouwen gelden ook wanneer u als niet-particulier eigenaar bent van een woongebouw. Premies moeten worden aangevraagd binnen het jaar na de datum van de eindfactuur.

Premies voor glas isolatie icm totaalrenovatie

Als u minstens 3 energiebesparende maatregelen neemt, kunt u een Totaalrenovatiebonus krijgen. Met de totaalrenovatiebonus wil de overheid eigenaars stimuleren om hun woning op een systematische en allesomvattende manier energiezuiniger te maken. Om aanspraak te maken op de totaalrenovatiebonus moet u binnen de vijf jaar investeren in drie of meer van de zeven volgende energiebesparende ingrepen:

  • dak- of zolderisolatie (minstens 30 m²)
  • muurisolatie (aan de buitenkant, aan de binnenkant of via de spouw – minstens 30 m²)
  • vloerisolatie (minstens 30 m²)
  • nieuwe beglazing (minstens 5 m²)
  • zonneboiler
  • warmtepomp
  • ventilatiesysteem

De totaalrenovatiebonus komt bovenop de individuele premies die u via je distributienetbeheerder krijgt voor deze ingrepen. Het bedrag hangt af van het aantal werken dat u laat uitvoeren. Belangrijke voorwaarde om de totaalrenovatiebonus te krijgen, is dat de volledige woning geïsoleerd is conform de minimale isolatie-eisen voor het krijgen van een aparte premie voor dak, vloer, muur en beglazing. Om voor de bonus in aanmerking te moeten, moeten dus het volledige dak, alle muren, alle vloeren en alle beglazing voldoende zijn geïsoleerd.

Overige
energiepremies

Voor bepaalde huurders en verhuurders is er ook de huur-en-isolatiepremie.

Projectbegeleiders die per project minstens 10 woningen helpen energiezuinig te maken kunnen een burenpremie krijgen.

Als u zowel het glas als het schrijnwerk vervangt in uw woning, kan het buitenschrijnwerk in aanmerking voor een renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen. Die premie geldt voor woningen van minstens 30 jaar oud en is o.a. afhankelijk van uw inkomen.

Sommigen gemeenten en provincies geven ook premies voor de plaatsing van hoogrendementsglas. Kijk in de subsidiemodule op energiesparen.be voor een handig overzicht van alle premies waarvoor u in aanmerking komt.

Nog vragen over energiepremies?

Wenst u meer informatie of heeft u nog enkele vragen? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Menu